Quantcast
Channel: Sällskapet – Cornelis Vreeswijk
Viewing all 70 articles
Browse latest View live

Cornelisdagens jubileumsprogram den 5 augusti

$
0
0

Vi firar Cornelis 75-årsdag på Mosebacke några dagar i förskott. Årets Cornelisdag den 5 augusti får ett stjärnspäckat jubileumsprogram där samtliga artister är tidigare Cornelispristagare.

  • Louise Hoffsten (-01)
  • Sven Bertil Taube (-02)
  • Owe Thörnqvist (-04)
  • Peps Persson (-07)
  • Jack Vreeswijk (-00)
  • Rikard Wolf (-08)
  • Björn J:son Lindh (-93)
  • Claes Janson (-92)
  • Lasse Tennander (-96)
  • Ewert Ljusberg (-06)
  • Sven Zetterberg (-89)

Så här beställer du biljetter!


Tidsschema för Cornelisdagen

$
0
0

Söndagen den 5 augusti firar vi Cornelis 75-årsdag på Mosebacketerassen. Här är tidsschema för dagen.

Tommy Körberg –årets Cornelispristagare

$
0
0

Tommy Körberg

Motiveringen lyder

Inget musikaliskt är årets pristagare främmande. Han är det unga popsnöret som sedan debuten under tidigt 1960-tal sjungit sig ända in i operavärlden, ackompanjerad av Kungliga Filharmoniska Orkestern. Rocklåtar, schlagers, dansband, folkmusik – i alla år har han hoppat mellan genrerna, han har även varit filmskådespelare och jobbat med Hasse å Tage. Under 14 år medverkade han i Skinnarspelet i Malung och han har vunnit den svenska Melodifestivalen två gånger. Oförglömliga är hans framträdanden i musikaler som Les Misérable, My Fair Lady och Sound of Music, liksom när han kreerade huvudrollen i originaluppsättningen av Chess i London. Med sin mångsidighet i det musikaliska uttrycket, sin förmåga att fylla varje musikform med en oefterhärmlig, personlig timbre är det en glädje att utdela årets Cornelis Vreeswijk-stipendium till – Tommy Körberg.

Tack för en makalös Cornelisdag!

$
0
0

Tack all publik och alla artister som kom till Cornelisdagen på Mosebacketerrassen i söndags och gjorde dagen till vad den blev! Många röster har uttryckt att det var fantastisk dag med bra artister, trevlig stämning och vackert väder. Cornelisdagen är sällskapets största satsning och vi lägger ner mycket arbete på detta event. Vi är glada att så många vill komma, en stor publik är viktigt för att vi ska kunna fortsätta sprida kunskap om Cornelis musik och person. Det var slutsålt och vi hoppas att alla som inte fick biljett återkommer nästa år eller kommer på vårt nästa stora arrangemang Minneskonserten på Katarina Kyrka den 12 november. Vi är också glada att så många stora och folkkära artister vill vara med på vårt evenemang.

Sällskapet strävar efter att få en bra representation av både kvinnliga och manliga artister på våra evenemang. Att söndagens föreställning dominerades av manliga artister beror på vi hade valt att årets jubileumsprogram huvudsakligen skulle bestå av tidigare stipendiater och faktum är att huvuddelen av de tidigare pristagarna är män. Förutom tidigare stipendiaten Louise Hoffsten medverkande även Isabella Lundgren och Nina Ramsby på årets Cornelisdag. Sällskapet tycker att återväxten är viktig, och har hög prioritet, och därför arrangerar sällskapet även en gång i månaden visaftnar på Mosebacke där både etablerade och mindre kända artister får plats.

Slutligen vill vi göra ett förtydligande gällande Cornelisstipendiet. Under Cornelisdagen, som arrangeras av oss i Cornelissällskapet, är ett stående inslag utdelningen av Cornelispriset. Stipendiet delas ut av Stiftelsen Cornelis Vreeswijks minne, en stiftelse som utgår från önskemål i Cornelis testamente som är helt åtskiljd ekonomiskt från sällskapet. Stipendiaten utses av en jury bestående av cheferna på Aftonbladets respektive Expressens kulturredaktioner (Åsa Linderborg och Karin Olsson) och en representant som utses av stiftelsen, som i dagsläget är Silas Bäckström. För att en stipendiat ska bli aktuell måste hon eller han ha ansökt om stipendiet. Hur man går tillväga står att läsa här.

Vi behöver alltid fler krafter och engagerade personer i vårt sällskap. Hör av er om ni vill hjälpa till och har idéer kring hur man skulle kunna fortsätta sprida kunskap om Cornelis musik, poesi och person till nya generationer!

Tack än en gång till alla som kom och gjorde dagen oförglömlig!

/Cornelis Vreeswijksällskapets styrelse

Bilder från Cornelisdagen på Mosebacketerrassen

$
0
0

Fotog: Lasse Jansson / Cornelissällskapet.

Visafton i CORNELIS ANDA 9 december 2012

$
0
0

Söndagen den 9 december är det säsonsavslutning för Visafton i CORNELIS ANDA på Södra Teatern Etablissemanget, Mosebacke.

Tid: 18.00 (insläpp 17.30)

Biljetter vid entrén. Förköp www.sodrateatern.com

150 kr medlemmar 125 kr

Kvällens gästartister: Idde Schulz och Sören Sulo” Karlsson

Duon Sulo & Idde bildades 2010 och har släppt tre fullängdsalbum varav ”Skriv ditt namn i eld” släpptes i oktober. Ett fjärde ” Diamant Hund” kommer i början av december. De två första albumen består av tonsatta dikter av Per Ragnar och Ernst Brunner. Efterföljarna är helt och hållet eget material. Duon har turnerat runt om i Sverige och dessutom gjort två musikteaterföreställningar, en som handlade om ”att bry och bry sig om” och så ”Kocksgatan Revisited” som spelades på Boulevardteatern i Stockholm förra hösten. Sulos lite rockraspiga röst blir en vacker kontrast till Iddes mer mjuka stämma.

Basse Wickman en trubadur som briljant förenar visans poesi med rockens kraft. En låtskrivare vars trohet mot sina ideal inger respekt. Basse Wickman har Grammisnominerats och fått stipendier från Konstnärsnämnden, SKAP, STIM och Ejnar Westlings Minnesfond. Visor med värme och nerv. Sånger som berättar och berör. Naket och nära. En singer/songwriter med rötterna i traditionen och bortom alla trender.

Sanna Hogman började tidigt sjunga och redan då hon var sex år improviserade hon fram små sånger som hon spelade in på bandspelaren. Under våren 2013 släpper Sanna sitt första album med egnalåtar.Hon beskriver själv sin musik som själslig, ärlig och filosofisk. Man kan säga att det är en blandning mellan vispop och folkmusik med vissa inslag av suggestiv vis/jazz. När CajsaStina Åkerström fick höra några av hennes låtar skrev hon: ” Plattan kommer bli succé!!! No doubt about it…”

Fröken Underbar med den sjungande låtskrivaren Sandra Vilppala i fronten, är ett genreexperiment med skarp fokus på texterna, djupaste högt och allvarligaste eufori. Bandet bildades 2005 och samma år spelade de in duetten “En alldeles egen sol” tillsammans med Stefan Sundström. 2007 släpptes debutalbumet “Mod.” och i augusti 2010 kom uppföljaren “Innan. Under. Efter.” med fina recensioner som följd: “Jag gillar det teatraliska draget i musiken och den mänskliga värme som finns i texterna. Rimmen är vattentätt originella, fulsnygga och känslofyllda”.

Duon Vismust, Heike och Anders Gustafson har i många år givit ord och ton åt några av våra mest älskade poeter och visdiktare. I musikprogram av olika slag och i många olika sammanhang sjunger de skämtsamma och sorgliga, poetiska och burleska visor, låtar och trallar. Förutom egna låtar består repertoaren till största delen av Dan Andersson, Evert Taube, Cornelis Vreeswijk, Ruben Nilsson, C.M. Bellman, Gustav Fröding.

Cornelis barndomshem på Ekerö till salu

$
0
0

Annons: Cornelis barndomshem till salu

Bo som Cornelis

Annonstext: “Du som är kulturintresserad har nu chansen att köpa Cornelis Vreeswijks barndomshem på Ekerö. Torpet är på 40 kvm, rött med vita knutar, ett rum och kök. Stort behov av upprustning. Tomten är på cirka 1.200 kvm och kommer att ligga längs Cornelisvägen i utkanten av ett nybyggt villaområde. Nätverket Rädda Cornelis, som aktivt arbetar för att bevara torpet, ser gärna en köpare som vill utveckla torpet till en kreativ mötesplats för musiker, författare och liknande. I andra hand letar vi efter en köpare som enbart vill använda torpet för eget behov, uppskattar det personhistoriska värdet och bevarar byggnaden exteriört.

Pris: cirka 1 240 000 kronor inkl. VA och el

Seriösa spekulanter kan höra av sig till Ralf Österberg, Exploateringskontoret, Stockholms stad, ralf.osterberg@stockholm.se eller till Nätverket Rädda Cornelis, natverket.torpet@gmail.com

Sällskapets Per-Erik “Pelle” Sjösten har avlidit

$
0
0

Den 6 januari avled sällskapets tidigare sekreterare Per-Erik ”Pelle” Sjösten. Efter att ha varit kärnfrisk i hela sitt 78-åriga liv fick han i maj en hjärntumör för vilken han opererades och var på väg att komma tillbaka, när han i december fick tillbaka sin cancer och sedan gick det fort.

Pelle var den som bringade ordning och reda i mycket inom sällskapet. Bland annat var det han som gjorde att vårt Cornelis Blad fick både en trevlig lay-out och ett meningsfullt innehåll. Vi i sällskapet minns också Pelles humor, värme och kvicka kommentarer på styrelsemötena och ingen var så uppdaterad beträffande det mesta som hände i sällskapet som han. Dessutom var han en kunnig föreningsmänniska och ordningsam, något som sällskapet hade stor glädje och nytta av. Det var Pelle, som gjorde vår första årsbok ”Vi tycker om Cornelis”.

Pelle som tidigare varit ordförande i Fritiof Nilsson Piraten sällskapet innan han hängav sig åt sin andra hjälte Cornelis var en högt ansedd och omtyckt kulturell profil i Ystad och Skånes kulturliv. Han är saknad av många, inte bara i Ystad utan också av oss i sällskapet. Våra tankar går till Pelles barn.

/ Silas Bäckström

Per-Erik "Pelle" Sjösten (t.v) med övriga styrelsemedlemmar vid Cornelisdagen 2011

Per-Erik “Pelle” Sjösten (t.v) med övriga styrelsemedlemmar vid Cornelisdagen 2011


Hasse Nilsson skriver om Cornelis i Litteraturtidningen Parnass

$
0
0

PARNASS_1-2013_omslag_litenTrubaduren och sällskapets styrelseledamot Hasse Nilsson har skrivit en artikel om Cornelis i senaste numret av Litteraturtidningen Parnass (nummer 1, 2013). Hasse skriver:

Cornelis hade en ursinnig solidaritet med de som befinner sig längst ner i samhället, knarkarna, hororna, de nedsupna, de vindögda, de skamfilade, de usla.

Cornelis medkänsla genomtränger allt, det är därför hans verk är så älskade. De är fyllda av humor och överdåd, erotik och melankoli och inte minst, en jublande stolthet.

Tidningen kan du köpa i de flesta välförsedda tidskriftsbutiker eller beställa från redaktionen. Bifogar också en faksimil av artikeln här.

Musikafton i CORNELIS ANDA söndagen den 5 maj 2013, Södra Teatern Etablissemanget Mosebacke

$
0
0

Söndagen den 5 maj 2013 är det säsongsavslut för Musikafton i CORNELIS ANDA PÅ Södra Teatern Etablissemanget, Mosebacke

Tid: kl 18.00 – 21.00  (insläpp 17.30)

Biljetter vid entrén. Förköp www.sodrateatern.com

175 kr medlemmar 150 kr

Kvällens gästartist ROGER KARLSSON

Roger Karlsson. Stockholmsbaserade Roger Karlsson har en lång brokig bakgrund som artist. Det startade med alternativrockbandet Inferno för över tjugo år sedan. Som frontfigur i folk-punk-popkvintetten Tuk tuk rally besökte han på 1990-talet många av landets livescener och förekom en hel del i radio och tv. 1995 gavs första soloalbumet ut ”Veckans babe” och sedan dess har Roger agerat just solo. Sju plattor har släppts. Senaste 2013 ”Tecken & spår”. För den som aldrig hört Roger Karlsson förut kan musikaliska paralleller till artister som Tomas Andersson Wij, Staffan Hellstrand. Lars Winnerbäck, Ola Magnell… ge en vink av vad det handlar om. Roger Karlsson sjunger om tillvarons virrvarr, svärta och glädje. Med driv och energi framför han sina sånger rakt av från hjärtat. Med sig på scenen har han Janne Ljungwaldh, elgitarr, Lotta Nilsson, körsång och Rickard Donatello, bas.

Svanungar utgörs av Elin-Louise Ahlberg och Gustav Bäcklin – En skönsjungande lantlolla bördig från den Skånska västkusten och en flinkt gitarrplinkande förortsgrabb från Hisingen som träffades på Nordiska Visskolan i Kungälv och upptäckte en gemensam förtjusning för vackra melodier, countrydoftande stämsång och berättande texter. Svanungar blandar egenskrivna visor om så vitt skilda ämnen som vingliga cykelturer, kråksång, doftminnen och eländiga hundpromenader i ösregn med spännande nytolkningar av kända och okända visor ur den svenska vistraditionen. Inspiration till arrangemangen hämtas ur amerikansk folkmusik såsom country, blues och jazz.

Yonder, Mats Qwarfordt & Peder af Ugglas. Yonder är en grupp från Stockholm som existerat sedan 2002. Den består av musiker med bakgrund i blues, jazz- och världsmusik. Musiker med åratal av turnerande bakom olika artister. De upptäckte snart att de delade en längtan efter att få göra sina egna röster hörda, utan kompromisser. Att hitta ett annat tilltal, något mer direkt och intimt. De ville släppa in rymd och ljus i musiken, låta den få ta sin tid, utan hets och jäkt. De ville spela musiken de själva längtade efter att höra.  Inspiration från den gamla världens musik hade de i överflöd; den tidiga bluesen från 20- och 30-talen, spirituals, mountain music, old time. Därtill den svenska folkmusiken och vistraditionen med sitt enorma djup och vemod. Musik sprungen ur ett socialt sammanhang, musik där människan bakom instrumentet blir tydlig. Vanligen är Yonder en kvartett men denna kväll uppträder de som duo. Mats Qwarfordt, sång, munspel. Peder af Ugglas, gitarrer.

Christoffer Sjösten började redan som 12 åring att skriva egna låtar och framträda. Han är idag 20 år och har under 8 år hunnit samla på sig mycket scenerfarenhet. Han har bland annat vunnit ”Visup”-tävlingen för unga artister på Fänneslunda Visfestival 2012. Gått på Visskolan i Västervik. Med sina träffsäkra verklighetsskildringar på svenska, blandat med humor och allvar, fångar han sin publik i ett järngrepp. Tillsammans med honom spelar den eminente basisten Nathanael Nilsson, som också är klasskamrat till Christoffer på musiklärarutbildningen i Växjö.

Band Anna, trion från Uppsala som spelar egen svensk visa. Musiken är blandad och som kan locka till både skratt, gråt och allsång. Frontfiguren Anna Brandberg levererar bandets fyndiga texter med sin unika röst och sitt självsäkra kroppsspråk och utstrålning. Hon trakterar även melodika  och munspel. Stefan Lindström står för den musikaliska ryggraden i bandet. Hans flinka fingrar fladdrar som fanor över elgitarren och basen. Vissa stunder bidrar Stefan även med skön körsång. Karl Brandberg står till stor del för de välformulerade, eftertänksamma och ofta humoristiska texterna. Hans flegmatiska fingerfärdighet har gjort honom till en passande komp-gitarrist bidrar även som körsångare. BandAnna vill lämna det upp till lyssnaren att avgöra vilken typ av musik som bandet spelar.Vissa säger visa, andra säger punk. Själva väljer de helt enkelt att säga vi spelar ”Färgsprakande krogvisa”

Verksamhetsberättelse för 2011

$
0
0

Här är årets verksamhetsberättelse, som publicerades i Cornelisbladet och som kommer att redovisas på morgondagens årsmöte. Välkomna!

 

VERKSAMHETSBERÄTTELSE                                                                                                                                           

2011 blev ett år då Cornelis Vreeswijksällskapet tog flera steg framåt. Det viktigaste var kanske att Sällskapet tryggade sin ekonomi på lång sikt genom att avveckla lokalen i Gamla Stan och flytta expeditionen till Bellmanhuset på Djurgården.

Styrelsen har under verksamhetsåret bestått av Johan Kellokumpu, ordförande, Silas Bäckström, vice ordförande, Per-Erik Sjösten, sekreterare, Anne-Pia Ahlstedt, kassör, och Hasse Nilsson. Suppleanter har Christina Hellberg och Tomas Bolme varit.

Styrelsen har haft fem protokollförda sammanträden samt en planeringsdag. Den senare ägde rum hemma hos Silas Bäckström och ägnades helt åt framtidsfrågor. Vid utgången av 2011 hade Sällskapet 1643 medlemmar.

De senaste tre åren har Sällskapets styrelse diskuterat hur man på olika sätt skulle kunna säkra den långsiktiga verksamheten ekonomiskt. Ett av de alternativ som diskuterats har varit att avveckla museilokalen. Vid ett möte med Christina Mattsson (chef för Nordiska museet) bekräftades våra farhågor, att vi förmodligen aldrig skulle kunna räkna med någon ekonomisk hjälp från vare sig kommun eller stat.

Levde farligt

Museet kostade oss årligen 200.000 – 300.000 kronor. Pengar som vi måste tjäna in genom medlemsavgifter samt genom biljettförsäljning till Cornelisdagen och Minneskonserterna.

Ibland lyckades det – ibland inte! Sällskapet levde oerhört farligt ekonomiskt. Vi fick t o m. vid ett tillfälle låna pengar för att kunna betala hyror m m. Trots detta kunde Sällskapet i elva år driva ett jättefint Cornelismuseum, som besöktes av tusentals Cornelisbeundrare och kunde verkligen leva upp till måttot ”att sprida kännedom om Cornelis, som poet, sångare och person till kommande generationer”.

Ovan nämnda Christina Mattsson berättade att hon gärna ville försöka hjälpa Cornelissällskapet ur den prekära situationen. Genom henne öppnades en möjlighet för oss att få administrativa lokaler i Bellmanhuset på Gröna Lund, tillsammans med Taubesällskapet och Bellmansällskapet.

Att driva en föreningsverksamhet och ge de närmare 1700 medlemmarna den service de har rätt till kräver ett kansli. Nu fanns den en lösning på ett av problemen. 

I april 2012 fick Sällskapet tillgång till en fin kanslilokal i Bellmanhuset. Där delar vi ett våningsplan med Bellman- och Taubesällskapen. Detta har inneburit att vi fått en mycket god kontakt med dessa sällskap. Styrelsen räknar med att samarbetet också kommer att utvecklas på ett sätt som kommer att gynna alla tre sällskapen. Efter en tids inkörning i de nya lokalerna är vi nu etablerade med vårt kansli där Inger Eklund och Christina von Kokowska Walter svarar för den dagliga verksamheten som numera också omfattar bokföring och fakturering. Detta har i sin tur inneburit att vi kunnat avveckla den externa hjälp vi haft för dessa uppgifter.

 

Stadsmissionen övertog museilokalen

Att sälja museilokalen i Gamla Stan tog längre tid än beräknat. Flera spekulanter godkändes inte av fastighetsägaren. Det var först när vi presenterade Stockholms Stadsmission som hyresvärden gav klartecken till överlåtelsen. En bättre efterträdare till Cornelismuseet hade vi aldrig kunnat hitta. Stadsmissionen lämnade dessutom det högsta budet på lokalen. 
                                                                                                                                        
Kvar står frågan om hur utställningen om Cornelis skall kunna visas för en stor allmänhet även i fortsättningen. Arbetet med att etablera ett ”Visans hus” i Stockholm pågår tillsammans med Bellman- och Taubesällskapen. Det är styrelsens förhoppning att under 2012 kunna öppna någon form av Cornelisutställning i Stockholm.

I samband med lanseringen av filmen ”Cornelis” erbjöd Warner Music Sällskapet ett samarbete om hemsida. Det samarbetet har upphört och Sällskapet har nu åter ensamt kontrollen över hemsidan. Den nya hemsidan har utvecklats i samarbete med konsultföretaget Cloudberry communications och dess medarbetare Joakim Lind, som f ö är medlem i Sällskapet. Vi har även etablerat en Facebookgrupp och ett Twitterkonto.
En kommunikationsgrupp har också bildats för spridning av kunskap om Cornelis Vreeswijk och Sällskapet i olika media. Medlemstidningen ”Cornelisbladet” utkom med fyra nummer under året.

Många arrangemang

Två arrangemang som väcker stor uppmärksamhet är Cornelisdagen på Mosebacke och Minneskonserten i Katarina kyrka. Cornelisdagen 2011 ägde rum den 7 augusti. Det var 24:e gången arrangemanget genomfördes och för första gången i heldagsregn. Medverkande artister var bl a Lill Lindfors, Tommy Körberg, CajsaStina Åkerström, Jojje Wadenius, Claes&Bengan Jansson, Sid Jansson samt Kjell Öhman. Stiftelsen Cornelis Vreeswijks Minne delade ut Cornelispriset till sångaren och låtskrivaren Olle Ljungström.

Minneskonserten gavs inför två fullsatta hus den 12 november. Även här medverkade Lill Lindfors och Claes Jansson nu tillsammans med Nina Ramsby, Finn Zetterholm och Björn J:son Lindh och Marie Nordenmalm. Talet till Cornelis´ minne hölls av kulturjournalisten Kalle Lind.

Efter att Riksteatern tagit över Mosebacke Etablissemang hösten 2010 gjordes en större renovering som blev klar våren 2011. Detta medförde att Visafton i Cornelis´ anda endast kunde genomföra fyra gånger under året. På dessa kvällar har mer eller mindre kända förmågor från vårt avlånga land äntrat scenen och tolkat Cornelis´, samt egna och andras visor. Dessa har visat på att det finns gott hopp för visans framtid. Dragplåster till kvällarna har varit Stina Berge, Povels Naturbarn med Lotta o Mikael Ramel, Anita Strandell, Jack Vreeswijk. Konferencierer har Dick Pålsson, Dag Palm, Lasse Zackrisson och Fredrik af Trampe varit. Ansvarig för kvällarna har Gun Hemström varit assisterad av Olle Nyman och Kerstin Bergquist.

Även på andra håll i landet uppmärksammas Cornelis Vreeswijk och Sällskapet på olika sätt bl a av Sällskapets lokalavdelningar i Sundsvall, Gävle och Uddevalla. Sundsvallsavdelningen arrangerade sin traditionsenliga Marknadsfinal i anslutning till Vattjoms marknad i maj under medverkan av BMD&Don Quixote. I augusti arrangerade man för tredje året ”Visor på Smedjan” i Sörfors.

Sällskapet skulle inte kunnat genomföra sina olika arrangemang utan ett helhjärtat stöd från alla de Cornelisentusiaster som ställer upp ideellt på Cornelisdagen, Minneskonserten och expeditionen. Styrelsen tackar alla dessa, ingen nämnd och inge glömd, för deras insatser.

 

 

 

Medlemspris: beställ biljetter till Cornelisdagen den 5 augusti

$
0
0

Eftersom Cornelis skulle fyllt 75 i år kan vi lova ett fantastiskt jubileumsprogram med flera kända artister. Fullständigt program kommer närmaste veckorna.

Biljetter till Cornelisdagen på Mosebacke den 5 augusti släpps måndagen den 4 juni 2012.

Medlemmar kan förhandsboka sina biljetter från och med nu och så snart kansliet registrerat betalningen skickas biljetten/biljetterna hem till dig efter den 4 juni.

  • OBS! Justerade priser!
  • Ordinarie pris (fullt pris) = 390 kronor
  • Medlemspris (gäller endast medlemmar) = 290 kronor
  • Till detta pris tillkommer portokostnad: inom Sverige 12 kronor och övriga Europa 24 kronor.

Du beställer genom att kontakta oss via mail sallskapet@cornelis.se eller per tel 08-667 73 65 (telefonsvarare).

Om du inte redan är medlem kan du bli det innan du köper biljett. Läs mer här.

Vid beställning av biljetter per telefon var vänlig tala tydligt:

  • Ange namn
  • Adress
  • Telefon/mobilnummer
  • Medlemsnummer (som börjar med minst fyra nollor. (Du hittar ditt medlemsnummer på fakturan avseende medlemsavgiften. Om du inte har faktura kvar v v kontakta oss så hjälper vi dig.)
  • Sist men inte minst ange antal medlemsbiljetter (en per medlem) och antal ordinarie biljetter (fullt pris).

Plusgiro: 476462-7
Bankgiro: 5448-4084

För betalning utanför Sverige:

IBAN: SE69 8000 0832 7990 4285 1544
SWIFT/BIC: SWEDSESS

Beställningen ska vara oss tillhanda SENAST 25 juli 2012.

/ Joakim

Cornelis i nyöppnade SMHOF på Djurgården

$
0
0
Cornelis på SMHOF. Foto: Anne-Pia Ahlstedt

Cornelis på SMHOF. Foto: Anne-Pia Ahlstedt

Idag öppnas dörrarna till Swedish Music Hall of Fame (SMHOF) med ABBA The Museum för allmänheten.

Självklart har Cornelis fått en plats i utställningen där Mäster samsas med artister såsom Monica Zetterlund, Zarah Leander, Hasse & Tage, Yngwie Malmsten, First Aid Kit, Carola och Povel Ramel.

Så här skriver man på sin webb om tankarna med utställningen:

I nio separata akustikrum visar vi på tidsandan för respektive decennium. Detta görs med ett urval av musik, videos och bilder. I rummen kommer även utvalda biografier om artister, grupper och musikproducenter finnas tillgängliga. Rummens urval kommer att vara levande och med tiden uppdateras och förändras.

Cornelisutställningen har gjorts möjlig genom att Sällskapet lånat ut Cornelismemorablia som tidigare fanns med i Cornelismueet i Gamla stan som stängdes våren 2011.

SMHOF ligger i nya lokaler på Djurgården vid Djurgårdsvägen mellan Liljevalchs och Gröna Lund.  som till vardags förkortas SMHOF. 

“Jag och Cornelis”

$
0
0
Kurt Öberg vid vatten.

Kurt Öberg vid vatten.

Sällskapets ordförande Kurt Öberg berättar om sig själv och Cornelis:

Året är 1965. Jag är tolv år och är på sommarkolonin Koholmen i Stockholms skärgård. Från en blek transistorradio i gräset vid fotbollsplanen hör jag för första gången: Brevet från kolonin med Cornelis.

Han sjunger om oss barn från fattigfamiljer som är bortsända under sommarmånaderna och nu knappt minns hur våra föräldrar ser ut.

Det jag hör från radion är något nytt och alltså något som jag aldrig hört förut. En sång helt utan sentimentalitet och med ett cyniskt tilltal sjunger han om min och mina kompisar tillvaro.

Han sjunger om oss, vi som lärt oss att vara tuffare än vi egentligen är. Han gestaltar med sin humor, den bortträngningsmekanism vi lever med och som vi inte skulle förstå, förrän efter många år. Men vi älskar det.

Något år senare kör två killar från Grimstaskolan i Vällingby ihjäl sig med en stulen bil som de kraschar in i ett vägräcke alldeles intill skolan.

Min äldre bror Kjelle hade fört in Cornelis LP skivor i vårt hem. Jag kände att Lasse Liten Blues, handlade om minst en av de två killarna som körde ihjäl sig med den stulna bilen. Det var ingen tveksamhet om det.

Att Slusk Blues handlar ”farsan”, min alkoholiserade och hustrumisshandlande far, är det heller ingen tvekan om.

När dessa sånger kom till oss med sådan kraft av socialt patos och uppriktighet vaknade alla vi pojkar i Grimsta upp. Vi som sökte med ljus och lykta efter manliga förebilder som vi kunde ha nytta av.

I Cornelis fanns plötsligt en idol som vi kände igen oss i. Jag började spela gitarr kring 1964, tack vare The Beatles och vi skulle alla ha ett källarband så småningom. Vi repade i barnvagnsstallet och jag skrev mina egna sånger.

När nu Cornelis, denna uppriktiga mansgestalt, levererade texter som den mästerliga Grimas om morgonen mjuknade våra själar och öppnade sinnena för poesin och den svenska visan. Det fanns ingen motsättning mellan att vara tuff och att älska spröd poesi. Det blev tvärtom manligt att stå för det och det anser jag fortfarande.

Efter ett par år som fotokopist, grovarbetare, industriarbetare, chaufför och truckförare började jag i mitten av1970-talet på musiklinjen vid Bollnäs Folkhögskola. Där gick jag i tre år parallellt med privatlektioner i arrangering och instrumentation av Per Ola Söderlund i Falun. Frank Zappa skapade soundtracket till mitt liv.

I början av 80- talet var jag under fyra år, producent för Musik vid Ljusnan, med 120 produktioner under en och samma vecka. Jag startade den fortfarande verksamma Bollnäs Jazzclub och var med att driva den under flera år.

Under dessa år gjorde jag även program kring svenska vispoeters verk. Där fanns Nils Ferlin, Ruben Nilsson och jag tonsatte den amerikanske poeten Carl Sandburg med flera.

Jag fann Olle Svenssons lyrik och har tonsatt ett tjugotal dikter av honom som numera finns på en CD där även skådespelaren Peter Stormare läser Svenssons dikter.

Jag återvände till Stockholm i mitten av 80-talet och blev invald i YTF (Yrkestrubadurernas förening), en förening som själv Cornelis var med att starta tillsammans med Bengt Sändh, Fred Åkerström, Finn Zetterholm, Pierre Ström och Lasse Göransson.

Cirkeln var därmed sluten. Nu hade Cornelis ande fångat mig igen i sitt garn. Det verkar som om jag inte kommer undan.

Under de kommande åren gled jag över på dramatik och startade Manuspiloterna som är en ettårig filmmanusutbildning och som jag nu drivit i åtta. Specialitet: Mytologi – kopplat till modern film.

Själv har jag skrivit pjäser för scen, radioteatern och för två långfilmer. Den sociala synen har där följt med från Cornelis och min förortsbakgrund som en del i analysen av manus.

Under de senaste åren har jag också startat Loses Visfestival, i Hälsingland, i anslutning till Olle Svensson barndomshem. Sommaren 2013 arrangeras festivalen för tredje året i rad.

I anslutning till den festivalen bildade jag även ett nätverk för unga trubadurer och singer songwriters i Gävleborgs Län som är ett aktivt, sjudande nätverk som gjort att nya scener vuxit upp på flera orter. Samarbetet inom ramen för nätverket har blivit en samlande kraft även för visfestivalen i Loses.

Under 2012/13 har jag också startat Viscafé Fenix på Södermannagatan i Stockholm i samarbete med ABF Stockholm.

Fortfarande sitter Cornelis texter kvar i mitt huvud sedan tonåren. De gör ju lätt det; Balladen om Censuren, Horoskopvisan, Lasse Liten Blues, Tomtebloss, Felicia adjö, Saskia och många, många fler.

Jag fyllde nyligen 60 år. Cornelis sånger blev en del av mig och min identitet. Ni får ha överseende med att jag, med en bakgrund där alkoholen gått hårt åt familj och vänner, inte är så road av den romantisering av alkoholen som skapats i spåren av Cornelis.

Men missförstå mig rätt. Jag spottar inte i glaset. Tycker bara att den är ovidkommande och suddar i lyssnandet och den tankeskärpa Cornelis levererar. Mitt intresse formerar sig kring Cornelis lyriska sida och hur han lyckas kombinera den sprödaste lyrik med det rättframma och näst intill burleska. Och sedan språket…

Munnen full av russinflarn
handen full av skinka
Du är allt ett ljuvligt skarn
du min lilla slinka

Vem skulle formulera sig så om inte Cornelis? Högt och lågt i samma andetag. Akademikern och Burlesken i samma person. Hos honom ryms mytologierna, litteraturen och alkisarna sömlöst och utan hinder. Likt en Prometheus stjäl han elden och ger den till människorna. En pånyttfödelse av den svenska kulturen.

Att jag nu blivit vald till ordförande i Cornelis Sällskapet, är en ynnest och jag är mäkta glad och stolt över det förtroende sällskapet har gett mig.

Jag ska göra allt som står i min makt betala tillbaka lite till Cornelis som gett mig så mycket. För när en mänsklig ande visar sig – är det vår skyldighet att hjälpa till.

/ Kurt Öberg

Musikafton i CORNELIS ANDA söndagen den 8 september 2013

$
0
0

 

Musikafton i CORNELIS ANDA  Söndagen den 8 september 2013

kl. 18.00 (insläpp 17.30) Södra Teatern Etablissemanget

biljetter vid entrén. Förköp www.sodrateatern.com 150/175 kr

Kvällens gästartist Mats Westling

Mats Westling har genom åren följt musiken dit den tagit honom. Han slog igenom med låten “Perfekt” 2008, hämtad från albumet ”Café Jacob”. På sina plattor och live har han jobbat med andra Svenska artister, som Björn Olsson (Hellström, Mando Diao) , Jill Johnson, Idde Schultz m fl. Han har varit skivartist i Frankrike, haft en huvudroll på Göteborgsoperan. Hans senaste album ”En ”doldis” dagbok” släpptes i oktober 2011 och bl a låten ”Du är okey” har spelats flitigt på radio, även TV och press under året. Skivan som är Mats fjärde, har producerats av honom själv samt Hans Asteberg. Mats har under det senaste årets turnerandet haft förmånen att dela scen med såväl Timbuktu och Lars Demian som med Louise Hoffsten och Eldkvarn m fl. Mats vill skapa en reaktion mot dagens hårda och stressfyllda samhälle, dels genom sina texter men också genom ett aktivt deltagande mot det ökade våldet. Under förra året var han på turné till förmån för Rädda Barnen, och i år har han spelat till förmån för bl a Missing People Sweden, samt skrivit deras officiella sång.

Maria Blom är en sångerska och låtskrivare med många år på musikscenen. Hon är en mång-konstnär som drivit skivbolag, gjort barnföreställningar, haft konstutställningar sjungit med olika kända artister som irländska storstjärnan Mary Black, Bob Weir från Grateful Dead, Maria McKee, Ulf Lundell, Eldkvarn, Py Bäckman, Rickfors och många andra. Hon arbetar just nu med inspelningen av en ny skiva. Den första med texter på svenska. Tidigare soloskivor är Ordinary Girl -05 och Miracle Land  -09. Den 8 september ställer hon sig på scenen med en akustisk gitarr för att dela med sig av sina country-soul-visor.

AdAstra akustisk kvartett som består av Josefin Berge, Johanna Persson, Jessica Persson och Linda Söderström. Detta band vågar ta vida svängar när det gäller repertoaren. Från countryn i söder via klassiska och moderna visor till nyskrivet eget material. Den röda tråden är deras egna unika prägel på musiken och de trestämmiga arrangemangen. Det finns en förnämlig resurs i deras vackra röster och en teknisk bredd som ackompanjeras med bas, gitarr, mandolin, munspel och cajon.

Samuel Trygger har skrivit, spelat och sjungit visor sedan 1987. Med ett ben i klassisk svensk visa, ett annat i den franska chanson- och den ryska tjuvballadtraditionen, ett tredje i sjuttiotalsproggen, och ännu ett i countryn, skapar och framför denne musikaliske bläckfisk främst sina egna, ofta demoniskt självutlämnande, sånger om livet och döden, men även en och annan tolkning av andras musikaliska mödor har en benägenhet att poppa fram. Hans scenframträdande är fullständigt kompromisslöst. När Samuel sjunger gör han det på liv och död. Alltid. Han har saker att berätta som berör oss alla.

Adam Karseland så här beskriver Adam hur hans texter och musik förhåller sig till varandra: “Ni vet hur man ibland som barn fick en värktablett krossad i lite yoghurt? Så är det med mina texter och min musik. Texten är det jag vill att folk ska få i sig, och musiken finns där för att göra det lättare för den som lyssnar. Den är som yoghurten.” Adam Karselands texter handlar om saker som vi alla upplevt, och inspirationen är hämtad från vardagen med dess radhusområden, gator, och människor. Han kommer att framföra material från sin senaste skiva, ”Väster om Eken” som han släppte i början av sommaren. Sommar och Sverige. Skratt och sorg. Värme och vemod.


Årets Cornelisstipendiat Peter Carlsson – motivering

$
0
0
Peter Carlsson tar emot Cornelisstipendiet 2013 (foto: Lasse Jansson / Cornelissällskapet)

Peter Carlsson tar emot Cornelisstipendiet 2013 (foto: Lasse Jansson / Cornelissällskapet)

Stiftelsen Cornelis Vreeswijks Minne har äran att tilldela 2013 års Cornelispris till:

Peter Carlsson

Sundsvall. Ledsen, biljetterna är slut. Skövde. Tyvärr, utsålt sen länge.

Stockholm. Sorry, inte en plåt kvar.

När Peter Carlsson kommer till bygden, vill alla vara med.

Alla vill höra en blues som får blusen att svettas och en polka som får skjortan att fuktas.

Alla vill höra historierna som Peter Carlsson fick sig till livs redan som barn, under pappa timmerflottarens köksbord. Kärleksfulla skrönor om mänskor som inte är så förbannat märkvärdiga. De med skit under naglarna, de som lever sina liv långt från profsbabblarnas och maktelitens arenor. Folk som förtjänar sina musikaliska uttolkare på de redskap de själva känner: kaffepanna och oljekanna.

Peter Carlsson är en chosefri humanist med humor och humör som packar sin ränsel med folkets kärlek, en handfull spelglada blå grodor – och med 2013 års Cornelis Vreeswijk-stipendium på 500.000 kronor.

Juryn består av

Karin Olsson, Kulturchef på Expressen

Åsa Linderborg, Kulturchef på Aftonbladet

Silas Bäckström, Cornelis Vreeswijk-stiftelsen

PS. Konstnären som utformat Cornelisbysten är Jeanette Rosén.

Cornelis födelsedag

Musikafton i CORNELIS ANDA

$
0
0

Musikafton i CORNELIS ANDA Söndagen den 3 november 2013

kl. 18.00 (insläpp 17.30) Södra Teatern Etablissemanget

Biljetter vid entrén. Förköp www.sodrateatern.com 150/175 kr

Kvällens gästartist Loke Nyberg

Loke Nyberg blev en gång på en festivalscen presenterad som ”undergroundvisans hänförare”. Ett epitet som sedan hängt med och som stämmer ganska bra på Loke som artist och på det sätt han valt att jobba med sin musik. Efter tre mycket uppskattade album som utan vare sig distribution eller någon större massmedial uppmärksamhet tillsammans sålt i smått otroliga 11 000 exemplar, och ca hundra livekonserter per år på allt från Peace and Love-festivalen till grannens vardagsrum och i år medverkade han på Cornelisdagen. Loke har genom åren byggt upp en stor och trogen skara lyssnare i Sverige och Norden. Under  sitt flitiga turnerande har han kommit att bli mycket uppskattad för sina genomarbetade texter och sin mycket fokuserade men också spontana scenpersonlighet.

Fröken Underbar med den sjungande låtskrivaren Sandra Vilppala i fronten, är ett genreexperiment med skarpt fokus på texterna, djupaste högt och allvarligaste eufori. Bandet bildades 2005 och samma år spelade de in duetten “En alldeles egen sol” tillsammans med Stefan Sundström. Fröken Underbar består av Sandra Vilppala: text, musik, sång. Ulf Jonsson: bas, kör.  Pia Påltoft: munspel, piano, klockspel, kör mm. Petra LundbergBouquelon: sax, piano, melodika, dragspel. Mattias Ljung: gitarr, kör.  Daniel Trobell: trummor, slagverk. Bandet har tidigare släppt två album och i höstas (2013) kom singeln “Ah ah ah” med en magisk musikvideo inspelad i regissören Roy Anderssons Studio 24. 

Kristian von Svensson är en mångsidig man som har gjort mängder med skivor, skrivit prisbelönta böcker och är en mästare på att blanda musik och åsikter till tänkvärd underhållning. Han har framträtt på många scener runt om i vårt avlånga land som trubadur, wrestlingkonferenciér, föreläsare, medlem i rockband, musikkollektiv och proggdansband. Han har spelat på både Västerviks och Falkenbers visfestivaler – i bägge fallen efter att ha vunnit talangjakter.  I år spelade han till mångas glädje på Visfestivalen Kompledigt i Köping. Kristian är kanske inte så känd i Stockholm men hemma i Malmö är han en legend.

Erica Falk, det började med att hon satte ihop duplo-klossarna till mikrofoner och sjöng sånger medså otäcka fraser att mamma förbjöd henne att sjunga dem. Massor av år senare lärde hon sig spela på sin ostämda gitarr som saknade två strängar, så för att kompensera detta sjöng hon högt och spelade lågt. Började spela progg med kompisar och skrev sånger med de vackraste intentioner att beskriva baksidorna av att arbeta och inordna sin tillvaro i Svenssonlivet. Till Ericas förnärmelse roade dessa seriösa försök till samhällskritik åhörarna oerhört. Det var först senare som hon insåg att det är humorn och självdistansen som får oss att komma vidare efter att ha skrapat knän och armbågar på de där kullerbyttorna man aldrig slutar med. När hon började skriva igen flera år senare handlade sångerna helt plötsligt om relationerna mellan oss och relationerna mellan oss och omvärlden.

David Tallroth som tidigare har spelat med bland andra Urga, Harv och Sofia Karlsson.  Han har medverkat i Västanå Teater och på skivor med Rebecka Törnqvist och Oscar Danielsson. David har också turnerat i hela Europa med den egna hippie-blues-punk-duon DELTAHEAD.  De senaste åren har man kunnat uppleva David Tallroth bredvid Lars Demian och bakom ett batteri av trummor, gitarrer, tubor och trumpeter.  Tuba är något han spelar med i den nya orkestern, Stina Berge Allstars. Det är nu första gången David framför sånger ur den mystiska, underjordiska verksamheten Statens Bordeller. Statens Bordeller manifesterar sig även som  Power trio, men här, nu David Tallroth SOLO.

Minneskonsert 12 november 2013, Katarina Kyrka

Musikafton i CORNELIS ANDA firar 10 år (2003-2013)

$
0
0

KOM OCH FIRA MED OSS!
SÖNDAGEN DEN 1 DECEMBER KL 18.00 – 22.00 INSLÄPP 17.30
ETABLISSEMANGET SÖDRA TEATERN, MOSEBACKE
FÖRKÖP www.sodrateatern.com kvarvarande biljetter vid entrén
175 kr medlemmar 150 kr

Stina Berge med All Star Band! ”Tänk att få sina sånger burna av ett sånt här band! Stämsång, sväng och dynamik, allt man någonsin kunnat drömma om”. I Stina Berges “Allstars” är alla stjärnor; Karin Renberg, gitarr, sång, Amanda Fritzen, dragspel och sång, Coste Apetrea, gitarr och bouzouki, Lotta Nilsson Norberg, sång samt David Tallroth, bastuba och elgitarr. Tillsammans har de ett cv som går ut över alla möjliga musikaliska och nationella gränser. Stefan Sundström, Ulf Lundell, Jukka Tolonen, Darya och månskensorkestern, Deltaheads & Demian, Pink Champagne och Samla Mammas Manna…o.s.v. Osv… Från Karelen till Japan har det spelats och sjungits av dessa människor, och nu samlas de och spelar för oss på Musikafton! 

Jack Vreeswijk vissångare, textförfattare och kompositör som tar plats på scenen med pondus, energi, kraft och med gitarristen Love Tholin. Jack har kommit ut med tre Cdn. Is i magen (1996). Underbart (2004). Jack Vreeswijk sjunger Vreeswijk  (2009).  ”Jack sjunger som Cornelis, med stänk av Stefan Sundström. “Sonens mildare och mer melankoliska framtoning får kontur av Love Tholins känsliga gitarrspel” (Svenska Dagbladet). Jack har även komponerat musik till filmen om Cornelis Vreeswijks liv samt producerat åtta av spåren på Hans-Erik Dyviks Husbys album, I ljuset av Cornelis (2010). 

Jenny Almsenius sångerskan och munspelerskan har turnerat ofta och mycket de senaste åren och gjort sig ett namn på vis- och bluesscenerna i både Sverige och Norge. För sin starka scennärvaro, klara röst och personliga låttexter har Jenny mottagit stående ovationer på bland annat Visfestivalen i Västervik, Cornelisdagen och Göteborgs Kulturkalas och hon lovordas av kritikerna allt sedan starten 2006. Tillsammans med sina musiker bjuder hon på medryckande konserter som når ut över scenkanten och berör. 2011 släpptes det kritikerrosade debutalbumet ”Sånt som brinner” vilket gav ett år fyllt av spelningar, TV-debut, livekonserter i Sveriges Radio och ett STIM-stipendium. Med sig på scenen har Jenny bl. a Martin Abrahamsson, gitarr.

Sanna Hogman sångerska och låtskrivare som under våren 2013 gav ut sitt första album ”Buss 18 till dig” med egna låtar. De senaste åren har hon bl.a. undersökt musikkulturen i Sydafrika och USA. Under många av sina resor har hon inspirerats att skriva en del av de sånger som finns på plattan.  Hon beskriver själv sin musik som själslig, ärlig och filosofisk. Man kan säga att det är en blandning mellan vispop och folkmusik med vissa inslag av suggestiv vis/jazz. Hon har belönats med STIM-stipendiet för albumet och plattan har spelats flitigt i radiostationer runt om i landet. Med sig på scenen har hon pianisten Johan Holmström m. fl. 

Visduon Henrik&Alexandra från Falkenberg. De Träffades på Visskolan i Västervik 2005 och har sedan dess fått två barn och gift sig. Henrik och Alexandra har uppträtt på en mängd olika tillställningar och scener. De sjunger visor på svenska och mixar friskt bland både äldre och nyare visskalder, egna sånger eller tonsättningar av dikter. På repertoaren finns känslosamma sånger men också  Karl Kaviar och lite om knark. Men framförallt gillar de att stuka till sånger, närma sig texterna från en annan vinkel och bjuda åskådarna på nya upplevelser.

HÖSTORKESTERN Sprunget som en maskros ur Kirunas malm är detta musikkollektiv en ny färgton på skalan. Med sina samhällsbetraktande-, livsbejakande- och kärleksfyllda låtar åker HÖSTORKESTERN på en turné genom Sverige. Uppbackad av en repertoar från nu och förr, nyskrivna sånger sammanlänkade med äldre visor och progg. Sångerna berättar en historia om en vandring genom livet och genom Sverige. Ett Sverige som fortfarande är lika vackert, lika fult, lika varmt och lika kallt. HÖSTORKESTEN består av Jonas Pietikäinen, Viktor Mattsson, Hannes Autio Pudas.

Affisch december 2013_redigerad 2_redigerad-2

Viewing all 70 articles
Browse latest View live